REFLÜYE YAKLAŞIMDA DEĞİŞİKLİKLER VAR:
Reflü dediğimiz midenin asitli suyunun yemek borusuna doğru yukarı çıkması,olmaması gereken yerde bulunmasına bağlı durumdur.Bu yer değiştiren aside bağlı şikayetler ortaya çıkar,tedavisi beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçlar veya olmadı cerrahi ile mümkündür. Reflü olan kişilerde ilk tavsiye yemek ve besin alışkanlıklarını değiştirmek idi. Ancak son araştırma ve kanıtlar herkese yapılan bazı tavsiyelerin gereksiz veya yanlış olduğunu gösteriyor.
REFLÜ VARSA YASAK BESİN VAR MI? Reflüsü olanlarda besin tavsiyelerine bir göz atalım. Evet,eğer sizin farkettiğiniz,emin olduğunuz reflünüzü arttıran bir gıda türü varsa ondan uzak durun. Ama genel geçer,herkese aynı şekilde önerilen tavsiyelerden artık vazgeçebiliriz.Nasıl mı?
Kahve,çikolata,pizza,acı ve baharatlı gıdaları denemeden, zararını görmeden kesmek gerekmiyor. Eğer dokunuyorsa yemeyin,yoksa serbest. Aynı şey sigara ve hatta alkol için de geçerli. Bunları kesmenin reflüye pek faydası yok. Ama çok önemli konuyu hatırlayalım,alkolün tek bir kadehi ve sigaranın tek bir adeti bile zararlı. Kalp krizi, felç ve kanser risklerini arttırıyor. Her ikisini de içmeyin.
REFLÜNÜN SEBEP OLDUĞU GARİP ŞİKAYETLER: Bir kaç hatırlatma daha yapalım: Reflü ile ilgili iyi bilinen şikayetler: Ekşime,yanma,ağıza asit gelmesi ve geğirme. Ama bunların yanı sıra bazı garip şikayetler de yapabiliyor. Mesela öksürük,hapşırık. Bazen ses kısılması ve boğazda ağrı,yanmaya da sebep oluyor.Göğüs ağrısı da yapabilir hatta bu durum kalp krizi sanılabilir. Daha ilginç olan ise bazı kişilerde çene eklemi hastalıkları,uykuda diş sıkma ve gıcırdatmaya da yol açıyor. Dişleri de bozabiliyor.
REFLÜ İLACINI BIRAKABİLİR MİSİNİZ? Eğer reflü için ilaç kullanıyorsanız ve ilacı kesmek isterseniz nasıl yapmalı? Reflü ilaçlarını aniden kesmek doğru değil. Tam tersine şikayetlerde artmaya neden oluyor. İşte bu yüzden ilacı hiç bir zaman bırakamıyorsunuz. İlacı kesebilmek için ilk adım ilaca yine her gün devam etmek ama dozunu yarıya inmek. Mesela 40 mg alıyorsanız yirmiye inin. İki hafta sonra gün aşırı almaya başlayın ve 2 hafta daha böyle devam edin. Sonra 3 günde bir almaya başlayın.Bundan iki hafta sonra da ilacı bırakın ve durumunuzu takip edin.
REFLÜ KANSER YAPAR MI? Son olarak ekleyelim. Reflü bazen,ender olarak yemek borusu kanserine sebep olabiliyor. Bu nedenle arada bir gastroenteroloji uzmanı ile görüşmekte fayda var. Endoskopi gerekebilir. Ama endişeye gerek yok,iyi bir uzmanın takibinde iseniz bu kanser riskini çok önceden haber alabilir ve tamamen önüne geçebilirsiniz.
UZM.DR.METİN OKUCU
Comments