En büyük yanılgı ile başlayalım. Biz doktorlar için ve hatta moda dergileri veya Instagram için kilo her şey! Bir tartı aletinde çıkan iki rakam üzerinden edilen bir ton teşhis, tedavi ve tavsiyeler yapılıyor. Geçerli mi? Vücut kitle endeksi dediğimiz bir ölçüm var. Sadece kilo ve boyunuzdan hesaplanıyor ve iki rakam ile normal insan veya anormal kilolu, obez damgası alıyorsunuz. Ve sonrası tüm hayatınız hem evde, hem sokakta ama asıl doktorun yanında bununla mücadele etmekle geçiyor. Tartı obez derse yandınız. Artık tıbben her türlü hastalık riskiniz artmıştır, diyet ve hatta ilaç tedavileri başlanır. Ama gerçekler böyle değil.
Normal kiloda ama şekeri, kan yağları, tansiyonu yükselmiş ve karaciğer yağlı olmak mümkün. Normal kiloda ama sigara içen ve hiç egzersiz yapmayan ve bütün gün oturan biri olmak da. Aksine fazla kilolara rağmen şeker,tansiyonu kolesterolü normal ve sağlık için yapılması gereken her şeyi yerine getiren biri olmak da. Eğer sadece tartıya bakarsak bunların hiç birini göremeyiz. Her aynı kilonun içindeki beden farklıdır. Özetle kilonuz hayat tarzınızın da aynası değildir. Evet kiloların bazı hastalıklarla ilişkisini biliyoruz ama çarelerimiz de yok değil.
Bir başka konu çok tartışılsa da ekleyelim: Biraz kilo fazlası olanların, normal ve az kilolulardan daha uzun yaşadığını, çarpma düşme gibi kazalarda kırık risklerinin daha az olduğunu, yoğun bakım süreçlerini daha iyi atlattığını gösteren araştırmalar var.
Comments