top of page

TİROİD hastalıklarında diyet var mı? Vitaminler işe yarar mı?

Tiroid hastalıkları dediğimizde en en sık görülenler tiroidin az çalışması ( hipotiroidi), fazla çalışması ( hipertiroidi) ve nodüllerdir. Neredeyse her on kişiden birinde bunlardan biri mevcut olabilir. Saydığımız tiroid hastalıklarının tamamının tedavisi mümkündür. İçlerinde en meşhuru Hashimoto hastalığıdır. Hashimoto diğer hastalıklara pek benzemez. Adı kuvvetli ama yaptıkları siliktir. Kolay tedavi edilir. Fakat bazı kişilerde iyi ilaç tedavisi ve test sonuçlarına rağmen şikayetler devam eder. Bunlar Hashimoto’ya bağlı mıdır, kesin bilemiyoruz. Çünkü kitaplara, yayınlara baktınığımızda bu hastalık onlarca şikayet yapabilir gibi gözüküyor. İşte bu sebeplerle ilaç yanı veya dışı çarelere de çok istek oluyor. En çok konuşulan konu ise tiroid hastalıklarının diyet, besinler veya vitamin, destek ürünler ile tedavisinin olup olmadığıdır. Peki tiroid diyeti var mı?

Bu sorunun cevabına geçmeden ilk konuyu tamamlayalım. Çünkü çok önemli. Tiroid hastalıkları tedavisi sadece doktorlar tarafından ve test sonuçlarınıza göre verilen ilaçlar ile yapılır. Bu tedavi ve takiplere iyi uyulduğunda tiroidi normal çalışan bir kişi olarak normal hayatınıza devam edersiniz. Hatta kontroller arasındaki zamanlarda tiroidinizi unutun bile diyebilirim.

Gelelim tiroid diyeti konusuna. Burada çok dikkatli olmalıyız. Doktorunuza sormadan hiç olmaz. Çünkü sayacaklarımdan bazıları iyi gelirken, diğerleri hastalığı azdırabiliyor veya yoktan var ediyor. Liste şöyle: İyot, selenyum, çinko, bakır, magnezyum, turpgiller, soya, çay, kahve, gluten, probiyotikler ve D vitamini. Detaylara göz atalım:

İYOT

Tiroid bezinin normal çalışması için yeterli seviyede iyot gerekiyor. En iyi iyot kaynakları iyotlu tuz, deniz ürünleri ve bazı tahıl ve ekmekler. Normal besleniyor, özel diyet yapmıyor veya vegan değilseniz ekstradan iyot almanız gerekmiyor. Hele iyot tableti hiç almayın. Faydası yok bazen zararı olabilir, hastalığı azdırabilir.

GUATR YAPANLAR: TURPGİLLER, YEŞİL YAPRAKLILAR VE SOYA

Guatr boynumuzdaki tiroid bezinin şişerek büyümesidir. Bazen öyle büyür ki gazetelere haber olur. Bölgesel olarak daha sık görülen yerler vardır, mesela Karadeniz bölgemiz. Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapabilir veya tiroidin az çalışmasına sebep olabilir. Ama normal miktarlarda ve dengeli beslenen kişilerde hiç bir zaman sorun olmaz. Çok fazlası zarar.

SOYA

Tiroidi az çalıştırabilir veya ilaç alanlarda ilaç dozunun arttırılması gerekebilir. Diğer besinler gibi ölçülü tüketildiğinde sorun yok.

SELENYUM

En bol deniz ürünleri ve sakatatlarda bulunur. Ekmek, tahıllar ve yumurtada da var.Tabletleri de vardır. Besinle selenyum zehirlenmesi olmaz ama fazla tabletle olur. Tiroid hastalıkları ve özellikle Hashimoto’da kullanımı ile ilgili çok yazı var ama kesin karar verilmiş değil. Dengeli beslenenlerin alması gerekmiyor. Ama doktorunuza sorun, bazen işe yarıyor.

ÇİNKO, BAKIR, MAGNEZYUM

Bu üçünün işe yaradığı kanıtlanmış değil. Destek olarak kullanmak için uygun değiller.

ETKİSİ OLMAYANLAR, İŞE YARAMAYANLAR

Kahve, çay ve az miktarda alkolün tiroid hastalıkları ile ilgisi yok. Ama kahve aldığınız ilaç dozunun arttırılmasına sebep olabilir. D Vitamini ile ilgili elimizde çok kanıt yok, şimdilik faydası yok. Glutensiz veya şekersiz diyetler ve probiyotikler için de durum aynı, faydaları belirsiz. Ama denenebilir, başka faydaları var.

Uzm.Dr.Metin Okucu


Comments


bottom of page